W Szkole Podstawowej im. Wandy Kawy i Bronisławy Kawy w Kośmidrach powstała pracownia kulinarna „KUCHCIKOWO”. Realizacja projektu możliwa była dzięki grantowi pozyskanemu z Polskich Sieci Elektroenergetycznych w IV edycji programu dobrosąsiedzkiego „WzMOCnij swoje otoczenie”.
Przyznane środki pozwoliły na wydzielenie aneksu kuchennego w jednej z sali lekcyjnych. Pomieszczenie zostało wyremontowane oraz zakupiono meble kuchenne. Do dyspozycji uczniów oddana została świetnie wyposażona pracownia, w której od teraz mogą spełniać kulinarne pasje.
– Będą kształtować właściwe nawyki żywieniowe i uczyć się racjonalnego gospodarowania produktami żywnościowymi w duchu zero waste. Możliwość prowadzenia zajęć kulinarnych poszerza ofertę edukacyjną placówki o atrakcyjną formę zajęć, którą uczniowie bardzo lubią. Podczas spotkań i uroczystości szkolnych z udziałem rodziców sala będzie pełnić rolę bufetu, gdzie można przygotować i podać poczęstunek dla gości – zapowiada Iwona Kępa, dyrektor szkoły.
W pierwszych, inauguracyjnych warsztatach kulinarnych udział wzięli uczniowie – laureaci szkolnego konkursu na logo pracowni. Lekcję gotowania poprowadził właściciel i szef kuchni KARCZMY-KOSZWICE – Mateusz Wrzyciel. Przypomnijmy, że w głosowaniu użytkowników prestiżowego przewodnika turystyczno-gastronomicznego “TasteAtlas”, Karczma znalazła się na liście stu najlepszych restauracji na świecie serwujących potrawy tradycyjne!
Młodzi kucharze pod czujnym okiem mistrza przygotowali krem z marchewki i groszku oraz ukraińskie syrniki.
– Realizacja tego projektu to efekt pracy, zaangażowania i poświęconego czasu bardzo wielu osób – rodziców, zaprzyjaźnionych firm, nauczycieli i pracowników szkoły. Dziękuję. Jestem dumna, że mogę współpracować z takimi wspaniałymi ludźmi – podkreśliła dyrektor Iwona Kępa.
Zdjęcia: Czesława Włuka