Kulinarny staż we Włoszech. Uczniowie lublinieckiego Zespołu Szkół Zawodowych spotkali Roberta Makłowicza!

Kulinarny staż we Włoszech. Uczniowie lublinieckiego Zespołu Szkół Zawodowych spotkali Roberta Makłowicza!

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu wzięli udział w kolejnym stażu realizowanym w ramach projektu Erasmus + „Dobry zawód – lepsza przyszłość”. Tym razem zagraniczne praktyki technicy żywienia i usług gastronomicznych odbyli we Włoszech, w malowniczej miejscowości Spoleto.

Wybór Umbrii jako miejsca odbywania stażu był już na etapie przygotowywania wniosku dość oczywisty. Region ten słynie z doskonałej kuchni, małe lokalne restauracje serwują potrawy wzbogacone m.in. w trufle, owoce morza i regionalne wędliny. Wszystko to mieli okazję poznać nasi stażyści pod okiem włoskich szefów kuchni – podkreślają Marta Opalska i Renata Pruska, nauczycielki z ZSZ Lubliniec.

Dzięki temu uczniowie nauczyli się planowania i realizacji usług gastronomicznych w innych warunkach kulturowych: pory posiłków, organizacja pracy w krajach południowych, poznali tradycje kulinarne i różne typy restauracji, obsługiwali nowoczesny sprzęt.

Uczniowie zwiedzili winiarnię Montefalco oraz wytwórnię oliwy Feliziani, gdzie poznali procesy produkcji, przechowywania i podawania tych produktów. Ważnym aspektem pobytu we Włoszech było rozwijanie umiejętności komunikacji w języku angielskim oraz poznanie podstawowego słownictwa w języku włoskim.

Ale staż to nie tylko nauka. W weekendy udało się zwiedzić Rzym, Watykan, Asyż i oczywiście Spoleto z piękną, średniowieczną starówką, zamkiem Rocca i katedrą. Nie sposób pominąć spotkania naszych gastronomików z mistrzem kulinarnym Robertem Makłowiczem, który również przebywał w Umbrii.

Na zakończenie stażu uczniowie otrzymali certyfikat potwierdzający uczestnictwo, a potwierdzeniem nabytych umiejętności będzie dokument Europass mobilność. W ramach ewaluacji działań projektowych do Spoleto udali się również przedstawiciele dyrekcji ZSZ w Lublińcu.

Kolejny staż zawodowy w ramach projektu DOBRY ZAWÓD LEPSZA PRZYSZŁOŚĆ przyniósł spodziewane efekty. Uczniowie nabyli nowe umiejętności, przełamali barierę językową. Mam nadzieję, że wyjazdy na zagraniczne praktyki do Spoleto wejdą na stałe do kalendarza pracy Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu. Natomiast w tym roku, jeśli tylko pozwoli na to sytuacja pandemiczna, gastronomicy odbędą staż w pięknej Andaluzji w Hiszpanii – zapowiada Jolanta Kardas, dyrektor szkoły.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.