Oświadczenie posła Gawrona i marszałka Chełstowskiego w sprawie Oddziału Rehabilitacji w Kochcicach

Oświadczenie Posła Ziemi Lublinieckiej – Andrzeja Gawrona oraz Marszałka Województwa Śląskiego – Jakuba Chełstowskiego w sprawie funkcjonowania XI i XII Oddziału Rehabilitacji w Kochcicach:

Pragniemy przekazać informację, że Szpital Rehabilitacyjny w Kochcicach, wchodzący w skład Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Chirurgii Urazowej im. dr Janusza Daaba w Piekarach Śląskich będzie kontynuował swoją działalność po 31.12.2020r. Prowadzona będzie zarówno rehabilitacja poszpitalna jak i poradnia rehabilitacyjna w całym dotychczasowym zakresie. Po przeprowadzeniu szczegółowej analizy wypracowano niezbędne zmiany organizacyjne mające na celu poprawę wyniku ekonomicznego placówki jak i podniesienie standardów świadczonych usług medycznych. Podjęta decyzja jest szansą daną placówce, tak by w przeciągu pół roku wdrożyć niezbędne procesy naprawcze, które przyniosą wymierne rezultaty.

Zarząd Województwa Śląskiego wziął pod uwagę szeroki zakres argumentów strony społecznej, stanowisko samorządowców i pracowników ośrodka oraz liczne opinie pacjentów korzystających z rehabilitacji w Kochcickim Pałacu. Jednoznaczne było również stanowisko Posła Ziemi Lublinieckiej Andrzeja Gawrona, w przedmiocie utrzymania funkcjonowania placówki, przekazywane Zarządowi podczas kilku spotkań roboczych. Od samego początku „Sanatorium” w Kochcicach było ważnym punktem troski Zarządu Województwa. To po wizycie w ośrodku dnia 25.02.2019r, na zaproszenie Posła, Pan Marszałek Jakub Chełstowski w trybie pilnym przeznaczył 400 tysięcy złotych na zakup nowej windy i częściowy remont dachu. Decyzja ta była niezbędna dla zapewnienia możliwości dalszych przyjęć pacjentów poszpitalnych.

Utrzymanie rehabilitacji w Kochcicach jest ważne z punktu widzenia komplementarności świadczenia usług medycznych na terenie Województwa Śląskiego, a dobra opinia wśród pacjentów, jaką cieszą się Kochcice, jest dodatkowym argumentem aby skutecznie zabiegać o tę placówkę i podnosić standardy jej funkcjonowania. Dlatego wspólnie deklarujemy podejmowanie dalszych działań na rzecz XI i XII Oddziałów Rehabilitacji, aby zrealizować wyznaczone cele: ekonomicznej racjonalizacji funkcjonowania i podnoszenia standardów usług medycznych.

Andrzej Gawron, Poseł Ziemi Lublinieckiej
Jakub Chełstowski, Marszałek Województwa Śląskiego

1. To bardzo dobre wiadomości. Panu Posłowi należą się podziękowania.

Odpowiedz