Plaga alergii i otyłości – c.d.

Plaga alergii i otyłości – c.d.

Jak już pisałam w artykule Plaga alergii i otyłości u dzieci i dorosłych – co jest przyczyną? jest sześć przyczyn lawinowego wzrostu przypadków alergii i otyłości. Są nimi:

  1. Pojawienie się powszechne wysoko przetworzonej żywności, kolorowo opakowanej, zachęcająco reklamowanej (konserwy, koncentraty, przetwory mięsne i słodycze) i ciągły wzrost jej spożycia.
  2. Ogromny popyt na kolorowe, gazowane napoje sprzedawane w plastikowych butelkach.
  3. Codzienne zabieganie, wywołujące wiele stresujących sytuacji. Pośpiech w zjadaniu szybkich dań i najczęściej tylko 2 – 3 posiłki na dzień, a ostatni, często – tuż przed snem.
  4. Coraz szersze  stosowanie środków chemicznych przy uprawie roślin (środki ochrony i sztuczne nawożenie) i w hodowli zwierząt (tu głównie: hormony wzrostu i olbrzymie ilości antybiotyków).
  5. Zmiana stylu życia na – siedzący, w związku z “zachłyśnięciem się” efektami rewolucji informatycznej i stale rosnącą liczbą samochodów (dzieci przestają chodzić – są dowożone).
  6. Coraz krótszy nocny odpoczynek, późne pory zasypiania, często po wielu godzinach spędzonych przed ekranem monitora.

W artykule opublikowanym 17 grudnia rozwinięty został pkt.1. Dzisiaj szerzej o pkt.2, czyli o napojach gazowanych.

Kolorowe gazowane napoje zawierają duże ilości cukru (około 8-10 łyżeczek na szklankę), który maskuje kwaśny smak dodatków chemicznych, kwasu cytrynowego,  fosforowego, a co powoduje, że wydalamy więcej wody, niż wypiliśmy i jeszcze bardziej chce nam się pić. A połączenie cukru z kwasem węglowym jest zabójcze dla szkliwa zębów. Prawie wszystkie napoje kupujemy dziś w plastikowych butelkach, puszkach lub kartonach – też od wewnątrz pokrytych sztucznymi tworzywami. Warto wiedzieć, jak jeden ze składników tych tworzyw – bisenol A działa na organizm człowieka.

 “Działanie bisfenolu A polega na powodowaniu nieodwracalnych szkód w układzie hormonalnym, które prowadzą do wystąpienia otyłości. Powolne działanie tej substancji jest możliwe już w łonie matki, gdyż cząsteczki BPA mają zdolność przenikania  przez łożysko do organizmu rozwijającego się dziecka. Istnieje duże ryzyko zakłócenia harmonijnego rozwoju płodu. Może nastąpić proces, w którym płód będzie gromadził zbyt duże zapasy tłuszczów.  Zaburzony metabolizm będzie skutkował otyłością, z którą człowiek będzie się zmagał przez całe życie. Nawet zdrowo odżywiając się, nie poradzi sobie z nadwagą, gdyż jego organizm będzie nieumiejętnie gospodarował energią i niepotrzebnie ją magazynował. Profesor Bruce Blumberg, lekarz z University of California w Irvine, nazwał te związki nadwagogenami. Jego zespół badawczy wykazał, że powodują poważne zaburzenia w gospodarce tłuszczowej organizmu. Wpływają na aktywność adipocytów, czyli komórek tłuszczowych, które pod ich wpływem namnażają się, co skutkuje otyłością.

Dowiedziono również, że BPA, nawet w niewielkim stężeniu w organizmie ludzkim, przyczynia się do szybszego rozwoju zmian nowotworowych.

BPA ma także działanie antyandrogenne, czyli blokujące pracę głównych hormonów męskich. Oznacza to, że cząsteczki bisfenolu A zachowują się w organizmie jak żeński hormon – estrogen. Pociąga to za sobą zmiany również na poziomie ośrodków w mózgu, które wprowadzone w błąd, mogą zaburzać płodność i sferę zachowań seksualnych. Wyniki badań są bezlitosne i jednoznacznie pokazują, że niebezpieczne związki chemiczne z opakowań przenikają do żywności i zagrażają naszemu zdrowiu.

Rodzaje opakowań plastikowych i ich oznakowanie. Informacja ma formę graficznego symbolu (trzy strzałki tworzące coś na kształt trójkąta), w środku którego umieszczona jest cyfra (od 1 do 7), której przyporządkowany jest jeden rodzaj plastiku. I tak: 1 – PET, 2 – HDPE, 3 – PVC, 4 – LDPE, 5 – PP, 6 – PS, 7 – Inne

Podstawowe zasady korzystania z plastikowych opakowań:

– ponownie wykorzystujemy jedynie opakowania wykonane z materiałów oznaczonych symbolem 2 i 5,

– nie odgrzewamy w kuchenkach mikrofalowych jedzenia na styropianowych tackach,

– nie wlewamy gorących płynów do opakowań wykonanych z materiałów wydzielających toksyczne substancje,

– butelki z wodą i napojami przechowuje się w temperaturze do 15 stopni C (a często temperatura ta przekracza 50 stopni ),

– jeśli zakupy pakujemy w worki foliowe, musimy pamiętać, aby w domu od razu je rozpakować,

– jedzenie z puszek przekładamy, przed włożeniem go lodówki, jeśli nie zjedliśmy całości, do miseczek czy słoiczków i pod żadnym pozorem nie pozostawiamy go w puszce.

Warto również wiedzieć, iż bisfenol A znajduje się nie tylko w plastikowych opakowaniach, ale również np. w tuszu wykorzystywanym do drukowania paragonów czy wydruków z bankomatów. Jeśli ich dotykaliśmy, koniecznie powinniśmy umyć dokładnie ręce.”

http://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/napoje-gazowane-sa-jedna-glownych-przyczyn-zlego-stanu-zdrowia-doroslych-dzieci

https://kobieta.wp.pl/dlaczego-napoje-gazowane-sa-szczegolnie-niebezpieczne-dla-kobiet-5982753310638721a

http://www.aktywniepozdrowie.pl/etykiety-twarz-produktu/plastik-nie-jest-fantastic

http://ulicaekologiczna.pl/recykling/plastik-plastikowi-nierowny

http://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,opakowania-plastikowe-do-zywnosci-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.